This website requires Javascript for some parts to function propertly. Your experience may vary.

Zadelcontrole, zadelpasser, zadelmaker in Friesland | DDBsaddles
DDBsaddles

Zadelcontrole

Het is erg belangrijk om de ligging van het zadel regelmatig te laten controleren en het zadel op te vullen. Als het zadel niet goed past, kan dit voor problemen zorgen tijdens het rijden of het gedrag van het paard beïnvloeden. Bij een zadelcontrole wordt gelet op een goede balans tijdens het rijden. Ook wordt gecontroleerd op drukplekken op de rug van het paard en de curve en de maat van de boom.

Hoe werkt een zadelcontrole:
Wat doe ik tijdens een zadelcontrole en waar wordt op gelet?

  • De ligging van het zadel op de rug van het paard. Hier wordt gelet op de boommaat van het zadel, de curve van de boom en het aansluiten van het onderkussen. Dit wordt gedaan op een was- of poetsplaats.

  • Tijdens het rijden wordt gekeken naar de balans van het zadel voor ruiter en paard. Loopt het paard vrij uit de schouder en kan hij ontspannen over de rug lopen.

  • Het zadel wordt zo nodig aangepast om de balans zo optimaal mogelijk te krijgen voor paard en ruiter.

  • Na het opvullen wordt er opnieuw gereden om de nieuwe balans te controleren. Indien het nodig is, wordt de vulling nog weer aangepast en wordt er weer gereden om de ligging van het zadel te controleren.

Een zadelcontrole duurt gemiddeld 1 uur tot 1,5 uur. 

Zadelcontrole door DDB Saddles.

Hoe vaak moet je je zadel laten controleren?

Een veel gestelde vraag is:

Wanneer moet mijn zadel weer gecontroleerd worden?

Veel mensen doen dit één keer per jaar, mijn advies is meestal de volgende controle na 6 maanden te plannen. Dit kan voor jou misschien prima zijn, maar het kan zijn dat door sommige factoren het toch verstandig is of het zadel vaker te laten controleren.

Bijvoorbeeld:

  • - verhuizing kan zorgen voor verandering in het lichaam door bijvoorbeeld stress of een ander voedingschema.

  • - Na een blessure kan je paard veel bespiering zijn verloren, het is dan aan te raden om tijdens de opbouw periode het zadel één of twee keer extra te laten controleren.

  • - Jonge paarden veranderen veel doordat ze nog in de groei zijn en snel bespiering opbouwen. Het is dan aan te raden om het zadel 2 of 3x per jaar te laten controleren.

  • - Zadels die op meerdere paarden worden gebruikt maken meer vlieguren, De vulling zakt sneller.

  • - Na een dracht is het lichaam van je paard erg veranderd, het kan dan geen kwaad om het zadel een keer extra te controleren.

  • - Train jij je paard op hoog niveau? Dan voel je alle kleine verandering in je zadel, als je het zadel dan met regelmaat laat controleren heb je hier profijt van bij de training.

Neem contact op

Contactformulier

Vul het contact formulier in voor vragen of het inplannen van een afspraak.